Magyar Lovaskultúra


2012-01-16

Gerd Heuschmann:

 

Ne árts! - Amit a lókiképzéshez tudni illik

 

Finger in dr Wunde

 

A könyv magyar címe talán nem adja vissza azt a szenvedélyes elszántásgot, amivel az állatorvos szerző kikel a sikerhajhászó és szakmaiatlan lókiképzés, a túl gyorsan versenyzésre kényszerített díjlovak, a lovak számára szenvedést és nemegyszer maradandó sérülést okozó rollkur, a segédszárak használata ellen.

 

Alapos, de mégis követhető anatómiai és élettani magyarázatokon keresztül mutatja be, milyen következményei vannak a ló egészségére, együttműködési hajlandóságára a helyes és a helytelen kiképzésnek. A magyarázatok ugyan nem mindig követhetők teljesen jól, és a  könyv nem is szándékozik konkrét és részletes útmutatást adni a helyes lókiképzésre, mégis olyan szemléletet tükröz, amely a ló lényének tiszteletét, természetének ismeretét, s ebben az értelemben a természetes  lovaglást hirdeti.

 

Számos kép és rajz segítségévek mutatja be a különbséget a kellően képzett, fejlett izomzatú, természetes összeszedettségben dolgozó és az erőltetetten "összecsomagolt" mesterséges kényszerítő eszközökkel feszített háttal mereven mozgó vagy éppen elejére esett ló között.

 

Nem csupán állatorvosi eszmefuttatásokkal találkozunk azonban, a szerző a nyeregből éppolyan jól ismeri  a lovakat, mint az állatkórházból.

 

Az interneten, elsősorban a Youtube-on a könyvöz kapcsolódó filmek is találhatók - általában német nyelven, ahol a szerző lovak védelme iránti elkötelezettsége már-már hatásvadászattá fajul - de talán nem ok nélkül.

 

Érdemes elgondolkoznunk azon, hogy élsportolóink várható élettartama alighanem elmarad az átlag mögött. A sport, ami eredendően egészségünk teljességét, személyiségünk harmóniáját hivatott hordozni, hogyan hasonlik meg önmagával, mihelyst a minden áron való győzelem és a nyomában járó busás anyagiak válnak vezérelvvé. Ezen még az sem segít, ha belegondolunk, hogy a legnagyobb hasznot sokszor talán nem is az húzza, aki egészségét tönkretéve tör káprázatos eredményekre. Természetesen mindig tisztelet a kivételnek, s akinek nem inge, ne vegye magára. De a  lovas sportokban, a lósportban még inkább,  ez a morálisan elve tarthatlan helyzet hatványozottan jelentkezik, hiszen itt a sportló nemcsak és nem elsősorban a saját egészségét kockáztatja, hanem a lovakét, akiket sem pénz sem siker nem boldogít - hiába is próbálják némelyek belevetíteni saját  becsvágyukat a lovukba.

 

Mindenesetre érdemes alaposan átgondolni Gerd Heuschmann könyvét, s aztán kiballagni a lovunkkal egy rétre, letelepedni a fűre és csak elnézni, ahogy ropogtatja a friss füvet. Utána meggondolhatjuk, hogy mi célból és milyen jogon  ülhetünk föl egyáltalán egy lóra.  

 

A kép a szerző Stimmen der Pferde című DVD filmjének illusztrációja

Forrás: www.pferdia.de

Kezdőlap > AjánLÓ > Ismertető: Gerd Heuschmann: Ne árts!