Magyar Lovaskultúra


Kezdőlap > AjánLÓ > Ismertető: Robert M Miller: Értsük meg a ló viselkedését

2013-03-08

Robert M Miller Értsük meg a ló viselkedését!

 

 

A Lovaskultúra sorozat harmadik köteteként jelent meg Robert Miller sokat sejtető című könyve.  Az eredeti cím (Understanding the acnient secret of the horses' mind - A lóelme ősi titkának megértése) még ígéretesebben hangzik.  Kétségkívül jó szándékú, a lovakhoz való nemes hozzáállásról tanuságot tevő könyv,  semmi esetre sem haszontalan olvasmány. Aki azonban azt hiszi, hogy valami titokzatos ős-tudás birtokába jut általa, csalódni lesz kénytelen. Magam nemigen találtam benne újdonságot, s néhány mozzanata kifejezetten bosszantó.

Az egyik, hogy nem tesz különbséget a dominancia és a leadership (vezető szerep) között. Pedig Miller amerikai állatorvos, és éppen az American Veterinary Society  of Animal Behavior (AVSAB - Az allati viselkedéssel foglkalozó amerikai állatorvosi társaság) által kiadott álláspont (position statement) deklarálja a  két dolog közötti fontos különbséget (lásd A természetes lovaglás és az etológia c. írásunkat.)

 

A könyvvel kapcsolatos hiányérzetünket csak fokozza, ha belegondolunk, milyen hasznos lenne ha egy természetes lovaglás iránt elkötelezett állatorvos kollégái számára arról írna könyvet, hogyan viselkedjen az orvos a lóval a különböző vizsgálatok, beavatkozások esetén. Persze vannak a könyvben ilyen utalások is, de kimerülnek valami felületes  ismeretterjesztői szinten.  Miller dr biztosan rengeteg fogást, trükköt ismer, ami segíti az állatorvos munkáját, de ezekből vajmi keveset árul el.

 

Nem kevésbé lenne érdekes és hasznos, ha a korai bevésődéssel (imprinting) kapcsolatos kutatási eredményeit osztaná meg Miller dr. a lovasok társadalmával - amit ugyan nem ő fedezett föl, de bizonyára vannak a csikónevelés során jól hasznosítható tapasztalatai.

 

Ha Kölcsey Parainesisében adott útmutatást akarjuk követni ("Ne könnyen végy kezedbe oly művet, mely a géniusz lángjegyét homlokán nem hordja") akkor ez a könyv nem kihagyhatatlan.

 

Aki azonban kevéssel is beéri, nyugodtan fograthatja, amit benne talál, semmiképpen nem ártalmas.

 

Javára kell írnunk a könyvnek, hogy számos forrásra hivatkozik, ezek között vannak érdekesnek ígérkezők is. Földolgozásuk folyamatban van, az érdekesebbekről be fogunk számolni ezeken az oldalakon.

 

 

 

Mezőgazda Kiadó 2012

A mű eredeti címe:

Understanding the Ancient Scercrets of Horses Mind

Fordította: Mihók Zsuzsanna