Magyar Lovaskultúra


 

Bérces és a nyergelés

 

Augusztus 24-25 Western OB

 
Miért is fontos ez? Így kap csak igazán fényt a lovacskám temperamentuma!
 
Sok száz ember, sok-sok lovas, zászlók, kiállítók, molinók, nyüzsgő tömeg, apró és nagy kutyák, akik össze-vissza cirkálnak a gazdikat követve. Mindenki pörög, készül, edz, tisztítja a lovát, gyakorol, hátha a hátasa még képes valami újat megtanulni. Pezseg a levegő, traktor kér helyet, igazítja a pályát, sok kalapos, kockás inges, sarkantyú csilingelős „cowboy” jön-megy, olyan ez a fergeteg, mintha visszamennénk a múltba valahova Alabamába, egy kicsi western városkába, ahol ép ünnepre készülnek. A lovak-lovasok ünnepére, a versenyre, ahol mindenki tudásának legjavát kívánja megmutatni a bíráknak.
 
A lovarda épül, szépül…tipikus verseny istálló, hatalmas terek, 4 pálya, két fedeles, mindenhol rend, tisztaság, fegyelem, mindenki tudja mi a dolga. Tágas helyiségek, légkondis pihenő hely, tágas, tiszta öltöző, mindenhol rendezett gyep.
 
A helyszínen most is folyik a helyi lovak nyereg alá tanítása, mind azt tudjuk ezek a lovak hatalmasak, dinamikusak. Csodaszép harmonikus mozgással rendelkeznek, nagy hajók. Egy hároméves van a körkarámban és ép nyergelnék….hááááát…ezt nem írom le mert nem tisztem. Sok a nézelődő, odagyűlnek a gyerekek, felnőttek, cowboyok elfoglaltak, így nem is veszik észre a produkciót. Én legeltetem Bércest és kérik menjek hátrébb ( cc 10 m) vagyok ekkor, mert zavarom a lovat, hát hátrébb vonulok. Sok első nyergelést láttam már…
Gyerekek jönnek simogatják Bércest.
 
- Ültél már rajta?
- Fiatal még, 2,5 éves, de nyereg volt már a hátán.
- Ő is ilyen izgága?
- Megmutassam?
- Igen, igen …
 
Elsétálunk kis csapatommal a kocsihoz, mert a nyereg csomagtartóban von. Bérces jön mint a kutya, nem néz semerre, nem érdekli a tömeg, a lovak, a kutyák a nyüzsgés. Megállok a csomagtartónál és ledobom a vezető szárat a földre, rutinosan nyitom a kocsit, veszem ki az alátétet, dobom a csikó hátára, majd a nyerget, hevedert húzok, alig 5 perc és csukom vissza a csomagtartó tetőt. Bérces áll, néha nyammog kicsit.
 
- No ennyi.
- Biztos már sokszor csináltad!
- Nem. Most nyergelem másodszor.
- Dejóóóó. Nagyon nyugodt ló.
-

Vissza sétálunk a körkarámhoz és kicsit megmozgatom Bércest, semmi gond, figyel, dolgozik, koncentrál, nem bakkol, nem rugdal… A körkarámban még mindig a nyergelés folyik…

 

Bagi Krisztina (Csikasz)

Kezdőlap > Kunfakó > Bérces és nyergelés