2017-10-03

A carriere és a lovas ábrázolások

 

Mindig csodáltam Gőblyös Istvánt, amikor egy-egy művészi ló- illetve lovas ábrázolás alapján (legyen az rajz, festmény vagy szobor) mutatja be a klasszikus lovasképzés valamely elemét. Igaz, a film és a fényképezőgép előtt a kézőművészeknek a valósághű ábrázolás gyakorlatilag kötelességük volt, de azért mégis csak elsősorban művészek voltak, nem lovas szakemberek, és bizony ebben-abban tévedhettek is. Bizonnyal tévedtek olykor, legföljebb István nem ezeket mutatja be. Ez azonban sokat elvesz a dolog erejéből, hiszen ha tévedhettek, akkor egy-egy mai tudásunk szerint helyes ábrázolás nem látszik bizonyítani, hogy az adott testtartás vagy jármód valóban létezett, elterjedt gyakorlat volt.

 

Boldogkő vára

Kezdőlap > Írások > A carriere és a lovas ábrázolások

Ilyesféle vita lángolhatott föl legutóbb Gőblyös Istán Jókainak tán csak hisztek című írása nyomán a carriere jármódot illetően.

(Lásd még: Jókai jól írta, Lotz jól festette) Létezik-e egyáltalán ilyen jármód, vagy csak a művészi fantázia szüleménye?

 

Nos, a vitához a magam részéről addig nem fogok hozzászólni, amig a mi tanyánkról, Piliscsabáról carrierben el nem száguldok Kajászó Szentpéter-pusztáig.

 

A napokban azonban megakadt a szemem valamin, amit ezúttal szeretnék megosztani a vitatkozó felekkel.

 

Boldogkő várában jártunk a feleségemmel, ami a Zemplén nyugati szélén fekszik, s egyike a legszebb magyarországi váraknak. A palotatszárnyban egy kiállítás van berendezve. Az egyik vitrinben egy XVII. századi katonai tankönyből származó rézkarcok láthatók. Nem lényegtelen, hogy nem szépművészeti ábrázolásokról, hanem tankönyvi ábrákról van szó. A tabló melleti felirat szerint a könyv címe A háború művészete. Szerzője Alain Manesson Mallet. Kicsit utána nézve a mű pontos címe Les travaux de Mars, ou l'art de la guerre, ami talán annyit tesz, mint Mars művei avagy a háború művészete. A rajzok különböző fegyvereket, várakat, erődítményeket mutatnak be részletesen és pontosan. Az itt bemutatott 132. ábra pedig egy lovas csatajelentet ábrázol.

Csaknem mindegyik ló carriere-ben mozog, ügetést, három ütemű vágtát nem is látunk. Vagy lépés, vagy carriere.