Magyar Lovaskultúra


2012-03-08

Nagy Mari és Vidák István indiai útinaplójából

2012 február 25.

 

 

 

Indiában sokféle vallás létezik, némelyikről itt Európában is sokat hallunk.

Az a templom, amit mi most be szeretnénk mutatni Önöknek, eltér az eddig látottaktól, megdobogtatja a magyar emberek szívét.

Az oltáron lovasok sorakoznak egymás mellett, és az ide betérő emberek hozzájuk imádkoznak, tőlük kérnek segítséget. A lovak jellegzetes indiai lovak. A hős, aki a lovon ül, nem más, mint Pabu Dada. Főként Radzsasztán és Gudzsarat  tartományban tisztelik a radzsput és a rabari családok.

A lovakat, illetve a lovast fából, kőből és legújabban cementből készítik, majd évtizedek múltán, amikorra szerepüket elvesztik, elviszik a tengerpartra és egy szertartás közepette  úszni hagyják őket a vízben. 

© Vidák István felvétele Maj falu, Kács-félsziget, Gudzsarat tartomány, 2012. február.

© Vidák István felvétele  - Kanmer falu, Kács-félsziget, Kudzsarat tartomány, 2012.

- Jellegzetes fül állású lovak  egy Pabu Dada templomban

A lovas kultúrának Indiában is nagy hagyománya van, a föllelhető források szerint innnen származik az első kengyelszerű képződmény ábrázolása, mégha ezzel kapcsolatban vannak is fönntartásaink. (Lásd A kengyel története c. írásunkat)

 

Amikor ezeket a bajszos szobrocskákat megpillantja a magyar ember, óhatatlanul a magyar huszár, vagy éppen a János vitéz ötlik az eszébe.

 

"Franciaország és India határos,

de köztük az út nem túl mulatságos"

 

Megbocsátva Petőfi Sándornak ez az igazán népies földrajzi felfogást, egyelőre adósai maradunk az olvasónak a tekintetben, hogy Pabu Dada kilétéről pontosabb felvilágosítást tudjunk adni.

Az interneten keresgélve csak annyit tudtunk meg, hogy egyike a sokféle házi istenségnek.

Hogy miért ül lovon, miért a jellegzetes bajusz, s mi az a fucsa eszköz, amit a jobb kezében tart - ezt még nem sikerült tisztáznunk.

Talán az itt bemutatott naplórészlet szerzőjétől - Vidák Istvánntól sikerül majd többet megtudnunk.

 

 

Kezdőlap > Írások > Indiai lovas kultúra