Magyar Lovaskultúra


Ki tudja, mitől karikás a karikás ostor?

 
 
 
A karikás ostorról néprajzi adatokat aMagyar Néprajzi Lexikonban találhatunk, ahol választ kapunk arra is, mitől karikás a karikás ostor.
Sokfelé kapni karikás ostort, lovasboltokban, népművészeti boltokban, vásári árusoknál. Ára igen különböző lehet. Aki durrogtatni akarja, jó ha kipróbálja, mielőtt megveszi - már ha van rá hely a boltban, és ha a vevő járatos a durrogtatásban.
Aki nem akar durrogtatni, de jobban érzi magát egy karikás ostor társaságában, mint egy amerikai műanyag rúddal a kezében, bátran vegyen olyat, ami nem ócska vásári bóvli, s nem megy szét egy hét alatt az ember kezében.
Bízvást merem állítani, hogy a  lókiképzésben éppen úgy használható, mint a "répabot" - jelzőeszközként akár földről, akár nyeregből, s még véletlenül sem ütésre használva. 
Ezenkívül igen alkalmas a karikásostor számos ügyességi lovas játékra, például hordó tetejére tett labdákat próbálhatunk eltalálni vele lépésből, ügetésből vagy éppen vágtából.  Nemcsak az ostorkezelésben való ügyességünket fejlesztik ezek a játékok, hanem a lovon ülés biztonságát és lovunk együttműködését is.
VIGYÁZAT: az ostorhoz szoktatni kell a lovat, először szigorúan földről kezdjük összeismertetni! Ha a tárgytól magától már nem fél, finom, legyező mozdulattal símogassuk a hátát az ostor szíjját ráfektetve-lehúzva (mint amikor az anyakanca a farkával legyezi a csikóját).  Csak ha már ezt rezzenés nélkül fogadja, akkor próbálkozzunk lóhátról dolgozni a karikással.
 

Karikás ostor  

 Magyar Néprajzi Lexikon

Magyar Elektronikus Könyvtár

Ostor, répabot, kontakt pálca?

 
A Parelli féle természetes lókiképzés egyik "nélkülözhetetlen", s potom tízezer forintért már be is szerezhető kelléke a kontaktpálca: egy hajlékony műanyag rúd végén fityegő kb. 6 mm átmérőjű egy-másfél méteres zsinór. Amerikában, s nálunk is sokan használják - Parellitől akár függetlenül is. Hívják répabotnak, kontakt pálcának, előkelőbben "kommunikációs pálcának".
Kétségtelenül hasznos szerkezet, de azért engem nagyon izgatott, tud-e többet, mint a karikás.
Persze először lelkesen beszereztem a műanyagot, azzal gyakoroltam, ahogy tanultam. Aztán beszereztem egy olcsóbb karikást (mert hogy azt is mérik jóval tízezer fölött is). És láss csudát: nem ment. Nem az lepett meg, hogy nem lehet pont ugyanúgy dolgozni vele, hiszen nem hajlik a nyele, rövidebb is, nem lehet a földet ütögetni a rúdjával. Az egyszerűbb feladatokra még jó volt, de a meglepő az volt, hogy amikor a ló számára nehezebb feladatot kellett volna megoldani: pl. átugratni két lefektett hordó fölött, akkor a karikás csődöt mondott. Mégis makacsul hittem - hiszen Parelli maga is beszél erről - hogy nem a technika, hanem a tartalom a lényeg. Egy jól kidolgozott technika könnyebbség lehet, de ha megértjük, mi miért van, akkor a technika változtatható kell legyen. Nem adtam föl az első kudarc után. Apró módosításokat, fogásokat kellett kitalálnom. Ma már azt mondom: amit a répabot tud, azt tudja a karikás is. Lobbanékonyaknak persze előny, hogy a zsinóros műanyag vacakkal még véletlenül se lehet akkorát ütni, mint a fegyverként is bevethető karikással.  De akinek nincs kidobni való tízezer forintja, bátran vágjon magának egy jó méteres mogyoró-ágat, s fűzzön a végére egy valamivel hosszabb zsineget - s már kezdheti is az erőszakmentes lókiképzést - persze ha a lényeget illetően már egyébként fölkészült.
 
 
 

Az alábbi képen az abszolút házi készítésű eszköz - nevezzük csak magyarosan a nevén - ostor látható. A rúdja egy bármely faárú boltban beszerezhető esztergált fenyőfa rúd (ugyanúgy megteszi egy elhasznált cirokseprő nyele) a csapója pedig egy elszakadt kantárszár maradványa. Előállítási költsége - mivel a ház körül talált tárgyakból készült - nulla forint. Ha mindent be kellett volna szerezni hozzá, egy ezresből akkor is megúszható.  

Itt pedig megmutatjuk a csapó nyélhez illesztésének egyszerű módját (a nyélbe fúrt egyetlen lyukon duplán átfűzött kötéllel), és a markolatkiképzést: a kissé elkeskenyített fogó rész alatt egy kis gombot hagyunk, hogy nehezebben csúszhasson ki a nyél a kezünkből. Bicskával, smirglivel kivitelezhető.

Aki viszont míves karikás ostorra vágyik (van köztük elfogadható árú is), az >>itt<< talál.

Kezdőlap > Tárgyi kultúra > A karikás ostor