Magyar Lovaskultúra


2014 augusztus 24-én vasárnap Hamza Viktóriánál jártunk  látogatóban. Szíves fogadtatásban volt részünk, s megnézhettük, hogyan dolgozik otthon a lovaival. Történetesen öttel.

Hazatérve végignéztem a közben készült fényképeket, s meglepetten fedeztem föl egy furcsa hasonlóságot. Erről szól a túloldali írás.

2014-08-27

Kortalanság

 

Ugye megdöbbentő? A jobb oldalon fölül látható kép  harmincötezer éves.  (Részletesen lásd a Létezik-e lovaskultúra? című írásunkban) Alatta egy XXI. századi fölvétel. Az egyiken balra, a másikon jobbra néznek a lovak, de ezt a különbséget a technika könnyen el is tüntethetné. Az őskori rajzon nem látható ember. Ez mindenesetre eltérés. Pedig az ember már akkor is ott volt a lovak közelében. Az a hihetetlen pontosság, hitelesség, amivel ez a rajz készült, föltételezi, hogy készítője nagyon közelről szemlélte a lovakat. S mivel  a lovak aligha álltak neki modellt, a rajznak emlékezetből kellett  készülnie. Ehhez pedig nem lehet elég egy egyszeri megfigyelés. Készítője rendszeresen, közeli kapcsolatban állt a lovakkal. Az az érzésünk, aki ezt rajzolta, ugyanúgy terelhette a lovakat, mint az alsó képen Hamza Viki. Pedig a tudomány mai állása szerint a lovak háziasítása csak mintegy ötezer éve történhetett, harmincezer (!) évvel később, mint amikor a rajz készült.

Miközben a fotó készült, Viktória édesapjával beszélgettünk. Szóba került, hogy egy bemutatójuk után valaki azt javasolta nekik, hogy a műsort valami régi korba kellene illeszteni. Hát nem kell - nem is lehet. Amit itt látunk, az kortalan. Ősibb, mint a történelem, és korszerűbb, mint napjaink  gyorsan avuló elektronikus csodái.   Amit ezeken a képeken látunk, az az ember örök kapcsolata a természettel, ami olykor nehéz, máskor derűs, de mindenkor  fölemelő.

S van itt valami, ami nem hagy nyugodni. Mondják, hogy eredendően az ember vadászott a lóra. S hogyne vadászott volna. De ez a fönti kép a jobb sarokban éppoly kevéssé szól vadászatról, mint az alsó. Hogyan volt tehát? Hogyan is kezdődött ez a kortalan, időtlen történet?

 

Kezdőlap > Írások >Kortalanság - Látogatás Hamza Viktóriánál

2014-10-02

 

 

És még egy hasonló kép, amit a Lóábrázolások című oldalunkon már bemutattunk, Móser Zoltán fölvétele egy középkori freskóról (Rímabánya, Gömör vm).

Persze azért itt már elég katonásan sorakoznak a lovacskák,  a hasonlóság mégis megkapó.