Magyar Lovaskultúra


2016-04-12 

Megfigyelés a ferdeségről

 

A természetben semmi sem egészen szabályos, legalábbis nem mértani és egyszerű értelemben.

Nincs teljesen szimmetrikus emberi arc, és a ló testének két fele sem egész pontosan egyforma, sem fölépítésre, sem működésre. Általában ennek tudjuk be a ló „természetes ferdeségét” vagyis azt – a lovaglás szempontjából kellemetlen – tulajdonságát, hogy egyik oldali izomzata általában merevebb, mint a másik. Ennek következtében a ló teste a merevebb oldal felé hajlik. Ez az oldala homorú. A lovas azt érzi, hogy a homorú oldalon könnyebben reagál a szárhatásra, a másik oldalra nehezen hajlik, a másik kézre nehezen vágtázik.

A ferdeség nyereg alatt általában fokozottabban jelentkezik, mint a földről végzett gyakorlatok során. Ez a ferdeséget sokszor szokták azzal magyarázni, hogy a csikó az anyaméhben hajlított helyzetben fekszik. Hogy ez mennyire bizonyítható azt nem tudom. A napokban azonban volt egy nagyon érdekes tapasztalásom, ami egy másik tényező szerepét is mutatja.

A „vállbefelé járást” („vállat be”) gyakoroltam, amihez a lónak meg kell hajlania, és a hajlítás szerinti belső hátsó lábával a külső első mögé lépni. Ha mondjuk balra hajlításban akarom csinálni, akkor ehhez bal ülést kell fölvenni, vagyis a bal ülőcsont kissé előbbre és lejjebb kerül. A meglepő tapasztalásom az volt, hogy balra valóban szépen ment a dolog, jobbra viszont sehogy se akart sikerülni. A „bal ülés” részben meg is hajlítja a lovat balra, részben viszont akkor könnyű fölvenni, ha a ló meghajlott. Úgy tűnik, hogy a gerincnek ilyenkor van egy rotációs, tehát a hossztengely elcsavarodó mozgása is, mégpedig úgy, hogy a belső oldalon lefelé süllyednek a bordák. Nem igazán tudtam eldönteni, hogy azért nem sikerül a jobb üléssel jobbra hajlítani a lovat, mert ferde, vagy azért, mert én nem csinálok jól valamit. Ugyanis egy oda-vissza hatásról van szó.  A síelők jól ismerik azt a jelenséget, hogy a balra történő fordulat (jobbkezes embert föltételezve) könnyebben kivitelezhető, mint a jobbra fordulás. Ugyanez az érzés fogott el most lóháton. Akárhogy próbáltam feszengeni, nem tudtam ráérezni arra a pozícióra, ami balra könnyedén sikerült. A ló pedig sehogy sem akart meghajlani. Hogy ellenőrizzem a ló állapotát, abbahagytam a próbálkozásokat, és egyszerűen bekértem a fejét mindkét oldalra, igyekezve, hogy közben a testsúlyom teljesen középen maradjon, nehogy bármiben is megzavarjam. Balra azonnal, jobbra egy egészen kevés feszengés után szintén könnyedén sikerült. A kis feszengést az iménti kudarcos próbálkozásoknak tudtam be. Aztán megpróbálkoztam azzal, hogy álló helyzetben kérek hajlítást jobbra, s ebből a pozícióból indítom el a lovat lépésbe. Ekkor persze könnyedén belecsusszantam a jobb ülésbe, és a vállat be is egész tűrhetően sikerült. Viszont még mindig nem éreztem a ló csípőjének mozgását olyan pontosan, mint bal kézre. Ez pedig annak a jele, hogy nem a ló merev, hanem én. A lovaglás befejeztével még egy próbát tettem: van-e különbség a két oldal között, ha a földről csinálunk vállbefelé járást. Hát nem volt. Mindkét kézre könnyedén, aránylag ütemesen, folyamatos mozgásban ment a dolog.

Egyelőre tehát úgy érzem, hogy a ló ferdesége néha a lovas mozgásának asszimmetriájából (is) adódhat.

Kedves Látogató!
 

Ez honlapunk régebbi változata, az old.magyar-lovaskultura.hu cím alatt, melyben új tartalmak már nem jelennek meg. A régieket még jó ideig megőrzünk, hogy a korábbi tartalmak változatlan formában megtalálhatók legyenek.
Az új változat , amely a korábbi magyar-lovaskultura.hu címen érhető el,  folyamatosan bővül friss tartalmakkal, illetve a régi oldalak megújulva átkerülnek az új, mobil eszközökön is könnyebben olvasható változatba.

 

Minden olyan régi oldalunkon, amelynek elkészült az új válotzata, az UGRÁS AZ ÚJ VÁLTOZATRA felirat jelenik meg. Erre kattintva az adott oldal új változatára ugorhatunk.

 

Egy korábbi fölvétel: vállat be jobb kézre. A ló jobbra hajlítva - nyakban a kelleténél erősebben - jobb hátsó és bal első lába egyvonalban lép. A lovas váll- és csípőtartása ugyancsak hagy némi kívánni valót maga után

Kezdőlap > Írások > A lovasképzés nehézségei: Megfigyelés a ferdeségről