2016-09-29 

"Ferde" gondolatok

 

A lovak „veleszületett” ferdeségének okára vonatkozóan nem tudunk biztosat mondani. Vannak, akik a csikónak az anyaméhen belül pozíciójával magyarázzák, de ez mindaddig spekulatív elmélet marad, amíg nem ellenőrzik kellő számú csikón ultrahangos vizsgálattal, hogy csakugyan összefügg a ferdeség a magzat elhelyezkedésével.

Az alábbiakban egy másik, hasonlóan spekulatív, de talán kicsit könnyebben ellenőrizhető elgondolást szeretnék vázolni.

A ló hátulsó lábai közismerten jóval izmosabbak, mint a mellsők, annak ellenére, hogy nyugalmi helyzetben a mellső lábakra valamivel nagyobb súly esik, mint a hátsókra. Ez nyilván azzal van összefüggésben, hogy a mozgáshoz szükséges toló erő nagyobb részét a hátsó lábak adják, s hogy mozgás, pontosabban gyorsulás közben a terhelésnek is nagyobb része kerül a hátsó lábakra.

Az is közismert, hogy a szervezetünk – akár az emberé, akár a lóé – nem teljesen pontosan szimmetrikus. A természet szépségét sokszor éppen a megsértett szimmetria adja. Ugyancsak közismert továbbá, hogy a ló a hátsó lábaival az alapjármódok egyikében sem lép egyszerre.

Én azt gondolom, hogy meg kell különböztetnünk kétféle ferdeséget, nevezetesen a „farat be” és a „vállat be” típusú ferdeséget. Az elnevezés onnan jön, hogy az első esetben a ló a homorú, a második esetben a domború oldala felé sodródik.

Induljunk ki példaképp a lépésből. Amikor a ló a bal lábával lép (vagyis a bal lábát lendíti előre) akkor a medencecsontja ezen az oldalon előre (és lefelé) billen. Következésképpen a gerinc ilyenkor baloldalra meghajlik. Emiatt a bal láb kissé oldalra kerül, a jobb pedig a középvonal felé tér el. Amikor a jobb láb a levegőbe emelkedik, és a ló a bal lábával tolja előre magát, akkor ugyanez fordítva történik. Ha azonban a ló kétoldali izomzata nem egyformán erős, akkor a gerincoszlop hajlása az izmoltabb oldalon kifejezettebb lesz, mint a másikon, a ló fara „kiesik” erre az oldalra. A másik oldali láb nem az azonos oldali mellső láb mögé fog lépni, hanem a két mellső láb közé. 2 éves kiskutyánkon is ilyen járást lehet megfigyelni, ügetésben még kifejezettebb, mint amikor csak lép, ami érthető, hiszen ilyenkor az izmok erősebben dolgoznak.

A hátsó lábak együttes ereje tehát ilyenkor nem a középvonal irányába egyenesen fogja tolni a lovat, hanem a farával a homorú oldal felé sodródva. Ez a „farat be” típusú ferdeség. Amennyire emlékszem, a nyers csikókon is megfigyelhető ez a mozgás. Sajnos most nálunk nincs kiscsikó, ezért nem tudom ellenőrizni. (Akinél van olyan csikó, amin még nem ült ember, kérem, hogy figyelje meg, ha teheti, fényképezze vagy filmezze le, és küldje el.  Kapcsolatfölvételhez >> ide kattints << )

A dologban még az is érdekes, hogy mivel ilyenkor a külső hátsó láb lép a súlypont alá, ez az egyébként gyengébb láb nagyobb súlyt fog viselni, mint az erősebb belső. Ennek az lehet az eredménye, hogy ha a csikó eleget szaladgál, akkor a gyengébb lába jobban erősödik, gyorsabban fejlődik, és a csikó a ferdeséget magától kinövi. De ez csak akkor következik, ha a ló egész nap szabadon mozog, és nem avatkozunk be a folyamatba.

Mert mi történik, ha felülünk a ló hátára? A lovas súlya a mérések szerint valamivel tovább fokozza a mellső lábak eleve nagyobb terhelését. A ló ferdesége miatt azonban súlyunk a két mellső lábat nem egyforma mértékben terheli. Valamiért – ezen még gondolkozni kell – a külső vállára fog kerülni a lovas súlyának nagyobbik része. (Arról lehet szó, hogy a hajlított ló súlypontja már nem a gerinc vonalába esik, hanem elmozdul a homorú oldal felé. Hasonlít ez ahhoz, mint hogy egy félbevágott gyűrű súlypontja nem a gyűrű anyagán belül, hanem valahol a homorulatába esik. A lovas viszont a ló gerince fölött ül, ezért a ló súlypontjához képest a domború oldal felé terhel nagyobb mértékben.) Mivel a súlypont a domború oldal felé elmozdul, a ló ösztönösen megpróbál a megváltozott helyzetű súlypontnak alá lépni. Ezért már nem a belső, hanem a külső oldal felé kezd sodródni, a túlterhelt külső válla felé. Ekkor mondjuk, hogy „kiesett” a ló válla, ekkor áll elő a „vállat be” típusú ferdeség. Azt hiszem, hogy ezt a ferdeséget nem látjuk olyan lovon, amin még nem ült ember, sőt talán lovas nélkül szabadon mozgó lovon sose látjuk. Ha mindez igaz, akkor ebben a helyzetben az a rossz, hogy a ló ilyenkor a hajlítás szerinti belső hátsó lábával kezd a súlypontja alá lépni, vagyis az amúgy is erősebb izomzatú lábát terheli jobban. Ha ezt a ferdeséget nem korrigáljuk, akkor egyre fokozódni fog, akár a ló teljes használhatatlanságáig. További baj, ha a lovas a domború oldal felé való sodródást úgy próbálja megoldani, hogy a homorú oldali szár meghúzásával a lovat a homorú oldal irányába próbálja eltéríteni. Ezzel azonban csak a hajlítás mértékét fogja fokozni, a lónak egyre kényelmetlenebb lesz a helyzet, emiatt a külső oldali nyakizmok megfeszítésével próbálja kiegyenesíteni magát, így még nagyobb terhet helyez a külső vállára, és még jobban fog kifelé sodródni.


Mici kutyánk hátán a szőrzet elég  jól mutatja a gerinc vonalát, de az érzékeltetés kedvéért a jobb oldali képen piros vonallal ki is emeltem. A sárga nyíl pedig a mozgás irányát jelzi. A kutyus a homorú oldala felé halad, tehát farat be helyzetben van. Ennek megfelelően feje előre néz, a váll síkja lényegében merőleges a mozgás irányára.

A "farat be" típusú ferdeség eszerint a fiatal  állatok természetes ferdesége. Ezen a képen jól látszik, hogy Mici a hajlítás szerinti külső (a képen a kerítés felé eső) lábával nem az azonos oldali mellső lába mögé , hanem a belső mellső láb mögé lép.

 

Ha elgondolásunk helyes, akkor:

 

1. A fiatal állatok farat be típusú ferdesége  kinőhető, illetve megfelelő tornáztatás, edzés hatására elmúlik.

2. A ferdeség és a merevség nem azonos. A merevség nem oka a ferdeségnek, hanem a túlterhelés és erőltetett "kiegyenesítés" következménye.

3. A vállat be típusú ferdeség a farat be típusú ferdeségből a lovas súlya okozta többlet-teher következménye.

 

A kérdés csupán az, hogy mindez valóban igazolható-e. Logikusnak tűnik, de ettől még nem biztos, hogy igaz.  

A lovak ferdesége nemcsak a lovas sportok vagy az iskolalovaglás szempontjából jelent problémát, hanem a mindennapi, használati lovaglásban is.

A ferdeség ugyanis bizonyos helyezetkben  lehetetlenné teszi a ló számára, hogy eleget tegyen a lovas kívánságának. Ilyenkor nem az együttműködés szándéka hiányzik, hanem a képesség. Persze ha a lovas félreérti a helyzetet, és "erőből" akarja megoldani a problémát, akkor könnyen előfordulhat, hogy a ló végül fölmondja az együttműködést.

 

A ferdeség, a mozgás asszimmetriája nemcsak a lovak sajátossága. Az ember sem mindig képes mindkét oldalát egyformán használni, egy ezzel kapcsolatos tapasztalásról már beszámoltunk  (Megfigyelés a ferdeségről).

 

 

Kezdőlap > Írások > A lovasképzés nehézségei: "Ferde" gondolatok

2017-07-23

 

Endrődy a ferdeségről

 

Endrődy Ágoston (egykori örkénytáborban végzett lovas, aki orosz hadifogság után Angliába menekült, s ott lett az angol military válogatott edzője) Adj esélyt a lovadnak című könyvében ezt írja a természetes ferdeségről:

"A természetes ferdeség a mar tájáról indul ki és enyhe kitérést mutat a gerinc vonalában, ezzel a far oldalirányú eltolódását okozza. Ez valójában öröklött felépítésbeli hiba, és csaknem minden négylábúra jellemző, a legnyilvánvalóbb a kutyáknál."

 

Ezzel a jobb oldali hasábban olvasható gondolatainkat ammyiban támasztja alá, hogy a természetes ferdeség valóban "farat be" típusú, és hogy a jelenséget érdemes kutyákon is megfigyelni.

Egyébként Erdődy máshogyan osztályozza a ló (nem természetes) ferdeségét. Szerinte az származhat egyoldali izomtúlsúlyból (ha a belső oldal izmai feszülnek) illetve ellenfeszítésből, amikor a ló ugyan meghajlik a kívánt irányba, de nem ívesen, hanem a külső izmaival ellenáll, s ezért szögeletesen "törik".