Magyar Lovaskultúra


Sokan, sokféle módon oktatják a lovaglást, itthon leginkább a német típusú lovas iskolai oktatás terjedt  el, de valami okból nem válik be mindenkinek. Mi is úgy kezdtük, hogy bementünk a lovardába, alánk tettek egy-egy fölnyergelt lovat, aztán felültünk rájuk, az oktató meg mondta, hogy így legyen a fej, úgy a váll, amúgy a derék, emígy a térd, a lábfej, satöbbi. Mi meg próbáltuk leküzdeni a félelmünket és megfelelni a középen kiabáló oktatónak. Valahogy csak megtanultunk, de az igazi tanítást később maga a ló, vagyis már a saját lovunk, és az idő, meg a gyakorlat adta.  Sok helyen sokféle dolgot tanultunk, és amikor a rokon gyerekek, akik szerettek volna lovagolni eljöttek hozzánk, szinte magától adódott, hogy őket valami újfajta, játékos módszerrel szoktassuk a lovakhoz.

 

Ime a jobb oldalon az eredmény vázlatosan, képekkel illusztrálva.

 

 

 

 

2012-09-16

Surján Margit

Lovas foglalkozás 

     Amikor a rokon gyerekek, akik szerettek volna lovagolni eljöttek hozzánk, szinte magától adódott, hogy őket valami újfajta, játékos módszerrel szoktassuk a lovakhoz.  Napról napra alakul az oktatási rendszer, minden alkalommal valami újat találunk ki, hogy a gyerekeknek ne legyen unalmas körbe-körbe menet a pályán.. 
    Kiérkezés a lovakhoz, itatók ellenőrzése, már itt kialakul a felelősségérzet, hogy az állatot el kell látni. Amikor kiérünk a lovakhoz együtt megyünk a kötőfékkel a legelőre, és együtt hozzuk fel őket. A fiúk segítenek a lovak lepucolásában, paták ellenőrzésében, tisztításában. Erre büszkék is a gyerekek, hogy ezeket már az első alkalmakkor megtanítottuk nekik. 

     Ezután csomózott kötőfékkel, vastag „Parelli” kötéllel és kontakt pálcával földről foglalkozunk a lóval, Sárffy Tamás tanfolyama alapján. Erről itt most csak röviden: hosszú (50 cm-es) száron való vezetés (egészen kicsik is vezethetik a lovat már első találkozáskor is), megállás, megállítás, a ló felé hátra lépés. Ekkor a ló is hátrál. Szembenállás a lóval, magamhoz hívás kézzel, hátralépek néhányat, és a lovat arra kérem hívó kézmozdulattal, hogy jöjjön felém. Aztán megállítás, és  szemből hátraléptetés az orrára gyakorolt finom nyomással. Mindenből csak 1-1 gyakorlat, mivel a mi lovaink már „kívülről” tudnak mindent, és igazából nem nekik, hanem a lovas tanulóknak kell ismerkedési céllal. Aztán fogjuk a kötelet és a ló minden testrészét kezünkkel végig simogatjuk a lovat. Fejét, oldalát, farát, hasát, lábait, ezeket felkérjük. Ezután nyomásra engedés: csípőnél finom nyomás, ha a hátsó lábakkal keresztezett, „megköszönjük”, egy simitás a csípőn, ahol a nyomást gyakoroltuk. Mindkét oldal, majd a hátulja körüli fordulatot kérjük a vállra gyakorolt nyomással, ha megtette megsimogatjuk. Fejét finoman lekérjük, ha leadta megsímogatjuk. Ezután kötéllel ugyanúgy, mint kézzel megsímogtajuk a lovat, kötéllel lábait felkérjük, egy oldalról mind a négyet, ha feladta, kötéllel megsímogatjuk a lábakat is. Kötéllel ritmikus nyomással eleje és hátulja körüli fordulatokat kérünk, ha megtette kötéllel megsímogatjuk ott, ahol a nyomást gyakoroltuk. Kötéllel oldaljárást kérünk az oldalára gyakorolt ritmikus nyomással. Majd a ritmikus nyomást a kontakt pálcával ugyanúgy, ahogy kötéllel. Pálcával ritmikus nyomásra hátraléptetés, a csapót a fej fölött lóbálva hátrálva magunkhoz hívjuk a lovat. Félelem és ijedtség nélkül kell jöjjön felénk az ostor pörgetése ellenére is. Majd pálcával, a kézben tartott kötélen 1-2 kör lépést, utána ügetést kérünk mindkét kézre. Ha van valami különleges eszközünk, pl híd, vagy fólia, azon végíg léptetjük, résjátékkal átvezetjük vagy hajtjuk szűkületeken.  Kis pihenés, néhány perc legelés.

(Lásd még:  Lovasképzés kezdőknek )

Ezután jön a szőrén kötőfékkel való felülés. Lehet sidepullal is, lehet két száras, és egyszáras kötőfékes is, ezeket mindig lehet variálni. Most vegyük a két száras kötőfékes változatot. Felülünk hordóról, sámliról, vagy felugrunk. 1-2 kört mindkét kézre, majd megállás, hátraléptetés ritmikus nyomással, „cica-háttal”. Ezt többször , különböző helyeken. Majd eleje, hátulja körüli fordulatok, oldal járás, ügetés szőrén mindkét kézre. Jöhet a gimnasztika.

1. Elöl karba tesszük a kezünket, és összefont karunkat a fejünk fölé emeljük.

 

2. Vállak mozgatása föl-le, előre, hátra, csípőre tett kézzel 1-2 kör.

 

3. Majd tarkóra tett kézzel kis törzskörzés.

 

4. Kezünkkel megfogjuk a vállainkat, elöl összeérintjük a könyököt.

 

5. Hátra tesszük a karjainkat, és összekulcsoljuk  "iskolai"  tartásba, így megyünk 1-2 kört. Ez fontos tartásjavító gyakorlat is, még terepen is lehet gyakorolni.

 

6. Könyökünkkel ráfekszünk a ló farára, a másik kéz ívesen föltartva fej fölé. Ezt a gyakorlatot kifelé és befelé is végre lehet hajtani.

 

7. Egyenes karral karkörzés azonos, és ellentétes irányban is. Ez a gyakorlat nem csak az egyensúly érzéket, hanem és főképpen a figyelem koncentrációt, és a koordinációt fejleszti.

Felugrás szőrén

Csípőre tett kéz, vállak föl 

Csípőre tett kéz, vállak le

Törzskörzés tarkóra tett kézzel

Megfogjuk a vállainkat

Könyök össze

Hátra kulcsolt kéz

Könyökünkkel ráfekszünk a ló farára, a másik kéz ívesen föltartva fej fölé.

8. Oldalra kinyújtjuk a karjainkat és tenyérrel oldalra nyújtózkodunk Magasra felnyújtózunk.

 

9. Íves magas – és mélytartás, egyik kar fönt, másik lent, váltva, elöl és hátul.

 

10. Karok fej fölé, előre, oldalt, hátra, megfogjuk a ló farát.

 

11. Szöges tartás fönt-lent, fönt taps, váltott karral, egyik fönt, másik lent, belenézünk a tenyerünkbe..

 

12. Egyik kézzel megfogjuk a másik bokát, mindkét oldalra, egyik könyök, másik térd, szintén mindkét oldalra.  

 

13. Előre a ló nyakára fekszünk, hátra a farára. Mindkét kézre elvégezzük a gyakorlatokat.

Tenyér oldalra, nyújtózkodás

Íves magastartás

Íves mélytartás

Váltott íves tartás elöl

Váltott íves tartás hátul

Karok fönt, elöl, oldalt, hátul

Szöges tartások

fönn

lent

váltott

Egyik kéz - másik boka

Egyik könyök - másik térd

Hason fekvés a ló nyakán

Háton fekvés a ló farán

Dáma ülés (minkét oldalt)

Ezeket a gyakorlatokat a „Mozgásterápia lóháton” című tanfolyamon tanultam: Boglárka Gyógytorna Bt szervezésében: www.vitamintorna.hu oldalon lehet utána nézni a tanfolyamnak

Álló lovon térdelve cicahát - kutyahát

14. Óvatosan föltérdelünk álló lovon, domború és homorú hát.

 

15. Álló lovon óvatosan fölállunk, az állatot tisztelve lehetőleg mezítláb, vagy finom talpú cipőben.


16. Ha a felállás sikerült, a ló nyugodt maradt,  akkor visszaülünk, és ekkor megérdemel egy simogatást.

 

17. Hátrafelé fordulunk. Így is teszünk mindkét kézre 1-1 kört. Érdekes érzés, jó kipróbálni. Ebben a helyzetben aztán ráhasalhatunk a hátára, közben megsímogatjuk a farát. 

 

18.  A gyakorlat végén a lovon keresztben hason lógunk, ez nagyon jó nyújtás a hátizmoknak.

 

Ezeket a gyakorlatokat akár rövid nadrágban, mezitláb is elvégezhetjük, semmi lovaglóruha nem kell. Erről az jut eszembe, hogy sokan a lovas ruha -,csizma stb vásárlásával kezdik a lovaglást, a méregdrága lovas boltok nagy örömére.

Kezdőlap > Írások >A lovasképzés nehézségei: Lovas foglalkozás magyar módra- 1. rész  » 2. rész