Magyar Lovaskultúra


Kezdőlap > Hírek, Programok

Hírek, programok

 

A Magyar Lovaskultúra Honlap javaslatai a Nemzeti Lovas Programhoz

 
A készülő nemzeti lovasprogramról szóló hírek nyomán megkerestük Dr Fehér Károlyt,  a program szerkszetőjét, és megkértük, hogy tájékoztasson bennünekt a program állásáról.
A tőle kapott anyagokat a honlapunk közösségében megvitattuk, ennek alapján készült el a programhoz az
 
>>itt<<
 
olvasható tizenhét pontos javaslatunk, amelyet szélesebb társadalmi vitára szánunk, és amelyet szeretnénk eljuttattunk Lóska Jánoshoz a Magyar Lovas Turisztikai Szövetség elnökéhez aki részt vett a  Horváth László miniszterelnöki megbízott irányításával készülő Nemzeti Lovas Program kidolgozásában.
 
A Program 2012 február 17-én megjelent. Honlapunkon is elérhtő   >>itt<<

2013-06-02

Végetért a harmadik NYEREGSZEMLE

 

2013 május 31 - június 2 között ezúttal ,  Ópusztaszer helyett Kunszálláson (Kecskemét mellett) került megrendezésre.

2013-06-25

 

Örömmel hallottuk a hírt a rádióban, hogy a Városligetben és a Népligetben lovas rendőrök fognak szolgálatot teljesíteni.

2013-06-28

 

Székely Vágta 2013

2013-07-23

Az új földtörvény a lovasok szempontjából

 

Fontosnak tartjuk, hogy felhíjuk a figyelmet az új földtörvény következményeire a lovasok szempontjából.

A földszerzés a törvény hatályba lépésétől fogva ugyanis elég szigorú korlátok közé szorul, és ugyanez lesz érvényes a bérlésre is. Márpedig lovat tartani föld nélkül lehet ugyan, de drága, és semmiképpen sem lóbarát megoldás. Egy hektárnál több földet venni csak (legalább három éve) helyben lakó, mezőgazdasági végzettséggel rendelkező személy fog tudni.

 

A földtörvény nem határozza meg, hogy mi minősül mezőgazdasági végzettségnek, pontosabban úgy foglamaz, hogy ezt a törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendelet fogja szabályozni. A lovas társadalom számára tehát létkérdés, hogy a lovas szolgáltatásokra jogosító végzettségeket a rendelet elismerje mezőgazdasági végzettségnek. Érvként fölhasználható, hogy enélkül a Nemzeti Lovas Program célkitűzéseinek jelentős része megvalósíthatatlanná válik.

 

A földtörvény teljes szövege letölthető >>innen <<

2013-12-18

Három nap alatt több, mint háromezren írták alá azt a petíciót, ami a lovasok.hu portálon jelent meg annak a lovas szolgáltatásokról szóló rendeletmódosítás kapcsán, amely szerint a jövőben csak ismert származású lovakkal lehet lovas szolgáltatást nyújtani.  A rendelet, a korábbi 14/2008. (XII. 20.) ÖM rendeletet módosító 31/2013. (VIII. 9.) NGM rendelet öt évenként ismétlendő vizsgához köti a lovas szolgáltatásban való alkalmazhatóságot.

A rendeletnek más problémája is van.... >> tovább

2014-01-12

Przewalski lovak Budakeszin

Két przewalski csődörcsikó került a Hortobágyról a Budakeszi Vadasparkba. Stilusosan a Buda és a Keszi nevet kapták. Buda kicsit idősebb, nagyobb mint Keszi. Ma megnéztük őket. Sajnos Vuki kutyánk is velünk volt, őt nem engedték be, ezért fölváltva kellett  bemennünk Margittal. Keszit nem igazán sikerült lencsevégre kapnom, mert a szénázóhely úgy van kialakítva, hogy egészen bele tud bújni. Mire Margit bement, már jóllakott, és érdeklődve szaglálódott a kerítésnél.

 

2014-02-03

 

Előreláthatólag február 15-től lehet regisztrálni az idei Nyeregszemlére, melynek időpontja a Hortobágy, időpontja 2014. junius 20-22.,  Hortobágyi Lovas Napokhoz kapcsolódva.

2014-03-09

Tanfolyam Gömörszőlősön

 

„Az egykori paraszti gazdálkodás cselekvő felélesztése”

 

Örömmel adunk hírt egy nagyszerű kezdeményezésről, melynek célja, hogy az egykori paraszti gazdálkodás itt-ott még föllelhető nyomait a gyakorlatban is átörökítse.

Hogy ebben a gazdálkodásban a lovaknak igen nagy szerepe volt,  szinte fölösleges is megemlíteni, miként Erdélyben még ma is nagy szerepe van.

A múzeumok hiába őrzik a régi tárgyakat, ha nincs, aki tudna bánni velük. S hiába, hogy ma már lóval ritkán szántanak (én nemrég láttam Kajászón ilyet), s hogy eredményességben a traktor persze fölülmúlja az állati erőt, de  a tudásban nem szabad elvesznie.

 

A tanfolyami  felhívás >> itt << olvasható.

2014-05-05

Beszámolónk a tanfolyamon szerzett élményekről:

 

Az egykori paraszti gazdálkodás

2014-06-23

 Nyeregszemle a Hortobágyon.

 

Idén harmadszor vettünk részt a Nyeregszemlén, második alkalom, hogy lovastul voltunk, s először lovagolhattunk a Hortobágyon.

Képes beszámolónk >>itt<< olvasható.

2015-03-23  

Lepkementő lovak

 

A ló -  Madách Imre szavaival - "egykor mozdonyul volt". Mivel ezt a hivatalt a lovak  elveszítették, most új elfoglaltság után kell nézniük. Egy friss hír szerint legújabb munkakörük a lepkementés:

http://www.lovasok.hu/index.php?i=93635 

Kedves Látogató!
 

Ez honlapunk régebbi változata, az old.magyar-lovaskultura.hu cím alatt, melyben új tartalmak már nem jelennek meg. A régieket még jó ideig megőrzünk, hogy a korábbi tartalmak változatlan formában megtalálhatók legyenek.
Az új változat , amely a korábbi magyar-lovaskultura.hu címen érhető el,  folyamatosan bővül friss tartalmakkal, illetve a régi oldalak megújulva átkerülnek az új, mobil eszközökön is könnyebben olvasható változatba.

 

Minden olyan régi oldalunkon, amelynek elkészült az új válotzata, az UGRÁS AZ ÚJ VÁLTOZATRA felirat jelenik meg. Erre kattintva az adott oldal új változatára ugorhatunk.