Magyar Lovaskultúra


A szkíta párnanyereg

Kezdőlap > Tárgyi kultúra > Szkíta párnanyereg

A képeken látható szkita párnanyereg méret és anyaghű rekonstrukció, felvételek az Emberek aranyban című kiállításon készültek.

Maga a szerkezet aránylag egyszerű: két kitömött bőrpárna, amelyeket felül egy ülőbőr fog össze, alul vékony heveder rögzíti. Hátul farszíj (farmatring) rögzíti, azonban szügyellő nincs. A ló nyakán és szügyén elhelyekezdő díszes szerszám nem látszott összefüggésben lenni a nyereggel.

Ezt az egyszerű szerkezetet azután rendkívül gazdag kiegészítők és díszek teszik különlegessé. Az oldalt lelógó bőrök nagyon emlékeztetnek ugyan a western nyergek kengyelszíját borító lábszárvédőkre, de azokkal mégsem hozhatók összefüggésbe, mivel a szkíta nyereghez nem tartozik kengyel.

Ez a párnanyereg a ló és lovas számára egyaránt kényelmesebbé tette a lovaglást, de az ülés stabilitásához kevéssé járult hozzá, nemcsak a kengyel, hanem a kápák hiánya miatt sem.

 

Az ember némi kísértést érez, hogy hasonló elvű nyeregfélét maga is megpróbáljon készíteni, nyilván az ezüst-arany veretek az első példányokon nélkülözhetők. Ha pedig valakinek az a kósza gondolata támad, hogy lehet valami kapcsolat a szkíta párnanyereg meg a hortobágyi csikóspatrac között, hát nem biztos, hogy rossz nyomon jár. Az utóbbiról persze hiányzik a heveder, de mint tudjuk, ez külső kényszer miatt van így.

2013-01-01